Hat évet is várhat, aki Model 3-at rendelt?

2016.11.24. 10:54

A 2017 közepe optimista céldátum, sőt, 2018-nak is inkább a végére érdemes várni az idén bemutatott Model 3-at a Morgan Stanley elemzője szerint. És ez még semmi, Adam Jones szerint lesznek, akik hat évvel az előrendelés után kapják meg a kis Teslát.

2017-Tesla-Model-3-front-three-quarter-03

Az évek óta várt és idén áprilisban bemutatott 3-as forgalmazását 2017 közepére ígérték. Elon Musk optimizmusát ismerve a céldátummal kapcsolatban voltak fenntartásai az iparnak, ráadásul a Model 3 akkumulátorellátásához nélkülözhetetlen Gigafactory felpörgése is csúszik, így szinte a bejelentés napjától sejthető volt, hogy lesznek csúszások. Ennek ellenére az áprilisi bemutató óta már több mint 400 ezren adtak le előrendelést a 3-asra, akik Adam Jones elemező szerint 2018 vége előtt biztosan nem kapják meg autójukat.

Jones elemzéseire és információira alapozva állítja, hogy nem csak a forgalmazás csúszik jelentősen, de a termelés sem olyan tempóban fut majd fel, ahogy azt a Tesla korábban remélte. Jones 2019-ben hatvanezres, 2020-ban 130 ezres termeléssel számol, ami azt jelenti, lesznek olyan 2016-os megrendelők, akik 2021-ben, de az is lehet, hogy csak 2022-ben kapják meg lefoglalózott autójukat. Ha addig nem lépnek vissza a vásárlástól. 

Ha Jones elemzése igazolást nyer, a Tesla elbukja elmúlt években kiépített óriási előnyét a villanyautóiparban. A kaliforniai vállalat sok szempontból még mindig az autóipar óriásai előtt jár, de ha nem tudja kellő gyorsasággal kiszolgálni belépőmodellje ügyfeleit, nem sok jóra számíthat. A GM kis villanyosával, a Model 3 direktkonkurensének mondható Bolttal/Ampera-e-vel szemben épp most látszik elbukni egy fontos meccset.