Ötszáz lovas Audi TT-t mutat az ABT

2017.03.01. 12:24

Kétszáz lóerő literenként még turbóval is rengeteg egy utcai motorból, de úgy néz ki, az Audi öthengeres, 2,5 literes turbómotorjából ki lehet hozni ennyit. A bizonyíték az ABT Sportsline Audi TT RS-R jelzésű újdonsága, amelyet a Genfi Autószalonon állítanak ki.

Az Audi TT RS eleve kivételesen erős a maga négyszáz lóerejével, de a gyáriak hagytak még lóerőket a tuningcégeknek is. Most épp az ABT aknázta ki ennek a tartaléknak egy részét. A TT RS-R teljesítménye kerek 500 lóerő, maximális nyomatéka pedig 570 Nm, ami tényleg a szupersportkocsi-kategóriába teleportálja a VW Golf alapú kupét. A dinamikai adatokkal még adós az ABT, de az szinte biztos, hogy bőven négy másodpercen belül gyorsul százra.

Az erősebb motor persze nem az egyetlen változtatás, amelyet az ABT végrehajt az autókon. Egyebek közt ültetett futóművet, 20-as Sport GR felniket, karbonszálas lökhárító- és küszöb-kötényezést, rozsdamentes kipufogórendszert és dupla kipufogóvégeket kap az autó, amely így még sokkal feltűnőbb jelenség, mint a legerősebb TT változat. Egyelőre az ABT TT RS-R árát sem tudjuk, ám azt igen, hogy összesen ötven példány készül majd, azaz aligha jut mindenkinek, aki szemet vet rá.