Perelik a Teslát a félkész Autopilot miatt

2017.04.21. 13:40

A Tesla robotpilótája, az Autopilot szinte a megjelenése pillanatától ellentmondásos téma, elsősorban azért, mert félkész termék, amelyet gyakorlatilag a felhasználókon tesztelnek. A Tesla ezzel is védekezik – a cég szerint minden vásárlójuk figyelmét felhívták a tényre, hogy az Autopilot nem helyettesíti a vezetőt – de egyáltalán nem biztos, hogy ez az érvelés megáll a bíróság előtt.

tesla-autopilot

A kereset szerint az Autopilot hajlamos elhagyni a sávot, illetve kóvályogni benne, látható ok nélkül fékezni, viszont sokszor nem is lassít, amikor másik autóhoz közelít a jármű. Olyan felhasználó is akadt, aki megesküdött rá, hogy az Autopilot megpróbálta megölni azzal, hogy egy kanyargós útszakaszon egyszer csak egyenesen ment tovább egy kanyar közepén.

A Tesla szerint a kereset pontatlan és hatásvadász. „Soha nem titkoltuk, hogy az Autopilot szoftver olyan termék, amely fokozatosan válik teljesebbé, és később újabb és újabb funkciókkal bővül majd. Nem állítottuk, hogy a járműveink teljes önvezető képességgel rendelkeznének ... sőt, honlapunkon olvasható, hogy piaconként is változhat, mely funkciók elérhetők a szoftverből.” - írja a Tesla hivatalos válaszában.

Ettől persze még bíróság elé kerül az ügy, ahol akár olyan döntés is születhet, amely megtiltja a Teslának a félkész, bétateszt-állapotú Autopilot program alkalmazását.