A Tesla nagyot kockáztat a Model 3 gyártásával

2017.04.25. 13:20

Kevéssé ismert, de az autógyártók a gyártás előtt hosszasan tökéletesítik a karosszériaelemek szerszámait. Erre olcsó prototípus-szerszámokat használnak, mielőtt megrendelnék a végleges, sokkal drágább eszközöket. És ez az a lépés, amit a Model 3 esetében egyszerűen kihagy a Tesla.

A lépés azért veszélye, mert ha kiderül, hogy a karosszériaelemek mégsem passzolnak tökéletesen, akkor már nincs visszaút, vagy ha mégis, csak nagy veszteséggel lehet majd korrigálni a hibát. Ugyanakkor Elon Musk döntése érthető: szorítja az idő, mivel szeptemberi gyártáskezdést ígért a befektetőinek, akik egyelőre türelmeseknek bizonyultak, annak ellenére, hogy a Tesla eddig masszív veszteséggel működött. Ám félő, hogy ha csúszna a Model 3 piaci bevezetése, arra már nem feltétlenül reagálnának jól.

A Model 3-at tavaly áprilisban leplezte le a Tesla, és napok alatt befutott több mint négyszázezer megrendelés a típusra, és bár kiderült, hogy nem mindenki gondolta komolyan a rendelést, 373 ezren még mindig sorban állnak érte. Már a kezdetektől egyértelmű volt, hogy egy ilyen modell gyártásba küldése nem lesz egyszerű feladat, hisz a tervekben szereplő évi 500 ezres termeléshez már nem jók azok a módszerek, amelyekkel a Model S és Model X típusokat készítik. Korábban még 2017 közepére ígérték a gyártás beindítását, de most már az ősz eleje szerepel a tervekben, és ezt is csak úgy tarthatják, ha átugorják a szerszámok tökéletesítésének fázisát.

Azt Musk is elismeri, hogy a Tesla anyagi helyzete egyelőre nem valami stabil, mivel még az idei év első felében vagy 2-2,5 milliárd dollárt kell elköltenie a cégnek. Erre ugyan már megvan a fedezet – sikerült részvényeladásokkal friss tőlét bevonni a cégnek – de a Model 3 hozta forgalomra minél hamarabb szükség van. Ideális esetben már az idén hozhat némi bevételt az új modell, de igazán 2018-ban derül majd ki, hogy hogy beváltja-e a 35 ezer dolláros alapárú típus a Tesla, és persze a vásárlók várakozásait. Ebben pedig komoly szerepe lehet annak, hogy a finomhangolás nélkül megrendelt szerszámokkal tudják-e hozni az elvárt minőséget.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.