Leleplezték a szupertiszta pick-upot

2017.05.03. 17:24

Az Egyesült Államok útjain valószínűleg több a nagy SUV és pickup, mint a személyautó, így a Workhorse nevű vállalkozás ötlete, a villamos hajtású pick-up bizonyos szempontból talán még a Teslánál is ígéretesebb. Már csak azért is, mert ehhez nemigen kell trélert hívni, ha elfogyott a villany az akkumulátorból.

A W-15 persze nem is ígér több száz kilométeres elektromos hatótávot: egy töltéssel olyan 130 kilométert mehet el tisztán villamos üzemben, de van benne egy hatótávnövelő – a BMW-től vásárolják, valószínűleg ugyanaz a kéthengeres benzines, amely az i3-ashoz is rendelhető – amellyel akár 630 kilométerre növelhető az autóval utántöltés nélkül megtehető út hossza. Az elektromos hajtás összteljesítménye egyébként 460 lóerő, így a szögletes platós akár 5,5 másodperc alatt is elérheti a százas tempót, bár a hatótávnövelőre kapcsolva ennek a teljesítménynek csak egy kis része használható.

Az újdonság ára egyébként 52 500 dollár, azaz úgy 15 millió forint lesz, de ami ennél lényegesen fontosabb, a számítások szerint sokkal olcsóbb lesz a használatának teljes költsége, mint mondjuk a népszerű Ford F-150-esé, amely egyébként már 28 ezer dollár alatt hazavihető. Nyilván az ár az oka, hogy a Workhorse még nem adott el több évnyi gyártást az első napon, de azt mondják, már van több mint 5000 megrendelésük a típusra, nagyrészt flottáktól, ahol a vételárnál sokkal lényegesebb az üzemben tartás teljes költsége.