Itt lesznek még hatékonyabbak a VW típusai

2017.11.07. 14:41

Ma a legtöbb aerodinamikai vizsgálat már elvégezhető számítógépes szimulációval, de a valóság még mindig hatékonyabb. A Volkswagen új szélcsatornájában húsz perc alatt végrehajthatnak egy mérést, amelynek a szimulációját egy szuperszámítógépen is napokig tart lefuttatni.

A Wind Tunnel Efficiency Center egyike a világ legkorszerűbb szélcsatornáinak. Teljes méretű autók helyezhetők el benne, akár 250 km/h-s áramlás is előidézhető vele, a hőmérsékletet -30 és +60 fok között bármilyen szintre beállíthatják, a páratartalom pedig akár 90% is lehet. Emellett a szélcsatorna kifejezetten halk működésű: egy 160 km/h-s áramlási sebességgel zajló vizsgálat során 65 dB-nél nem keletkezik nagyobb zaj – ez egy ilyen hatalmas, nyolc méter átmérőjű ventilátor esetében kifejezetten jó eredmény.

A szélcsatornát 2014-ben kezdték építeni, és eddig durván 100 millió eurót emésztett fel, de a cégnél azt mondják, ez az eszköz lehetővé teszi, hogy még hatékonyabb, alacsonyabb fogyasztású és károsanyag-kibocsátású autókat állítson elő a cég a jövőben. A VW csoport jelenleg összesen több mint ötven típus fejlesztésén dolgozik párhuzamosan, és ezen projektek egy jelentős része profitálhat az új szélcsatornából.