Ez a leggyorsabb pénzért kapható Citroën C3

2017.11.13. 17:17

Nem a Volkswagen az egyetlen, amely új raliautót kínál az FIA R5 kategóriában. A Citroën is bemutatta saját modelljét, amely az aktuális C3-ason alapul, és jövőre már élesben mutathatja be, hogy mire képes a francia gyártó versenyrészlege.

C3 R5

A Citroën gépe lényegében már készen van, és bár egyelőre még nem ment át az FIA homologizációs eljárásán, már az idén végigfuthat egy versenyt, igaz, egyelőre értékelésen kívül. Az idei francia ralibajnok, Yoann Bonato hajtja majd a Rallye du Var nevű futamon november végén, nullás rajtszámmal, afféle előfutóként. Itt nyilván értékes tapasztalatokat gyűjthetnek az autó finomhangolásához, így jövőre, a C3 R5 első éles szezonjában jobb eséllyel indul majd a konkurensekkel szemben.

A műszaki adatokat egyelőre nem hozták nyilvánosságra, így csak annyi biztos, hogy a kategória szabályainak megfelelően 1,6 literes turbómotor kerül az autóba, összkerék-hajtással. A kategóriában jellemző teljesítmény valahol 270 és 290 lóerő között van – valószínűleg a Citroën raliautójának teljesítménye is ebbe a sávba esik.

Az R5 raliautókat jellemzően privát csapatoknak szánják – egy ilyen gép kifejlesztése akár jó üzlet is lehet, ha elegen vásárolják meg – és a kategóriában komoly verseny várható a nagy gyártók között. A Citroën mellett a Ford Fiesta ST, a Renault Clio RS, a Toyota Yaris GRMN és a VW Polo GTI is rajthoz áll majd ebben a kategóriában, az Európa-bajnokság és számos nemzeti bajnokság mezőnyében.