Robottaxi egy Rolls-Royce áráért

2017.11.14. 06:07

A francia Navya Technologies korábban lassú, kisbusz-méretű önvezető kabinjaival hívta fel magára a figyelmet, most azonban itt az egy fokkal fejlettebb megoldás, a robottaxi, amelyet szintén Párizsban készülnek bevetni először.

Hatalmas cégek dolgoznak évek óta a megbízható önvezető járművek fejlesztésén, mégis egy apró francia cég jár élen a megoldás elterjesztésében. A Navya 15 személyes önvezető kabinjai már a nyáron elkezdtek járni Párizs üzleti negyedében, igaz, 26 km/h-val araszoló fülkék nem pont azt nyújtják, amit az ember ideális közlekedési megoldásnak gondolna. Ám most bemutattak egy másik járművet, a Robotaxit, amelyet már nagyobb mennyiségű eladásra szánnak, igaz, egyelőre félelmetes áron.

A tervek szerint a hatszemélyes, 80 km/h végsebességű, villamos hajtású szerzet gyártása a tervek szerint jövőre indul, 250 ezer euró körüli áron. Ez nagyjából annyi, amennyit egy Rolls-Royce Ghostért kérnek mostanában, ennek ellenére már érkezett megrendelés: az Ausztrál Királyi Autóklub 30 példányt foglalt le. A Navya vezére, Cristophe Sapet azonban nagyobb megrendelésekre számít: azt mondja, autókölcsönző cégek, taxivállalatok, sőt, nagy autógyártók is a lehetséges vásárlók közt vannak.

A gyártás előtt azonban még van egy akadály: kéne némi plusz tőke a beindításához, a tavaly összekalapozott 30 millió euró ugyanis nagyrészt ráment a fejlesztésre.