Tíz villanymotoros autót ígér a Hyundai

2017.11.23. 06:07 Módosítva: 2017.11.23. 06:08

Nincs ma már olyan autógyártó, amely ne ígérne elektromos járműveket az évtized végére – a Hyundai sem kivétel. Csak az európai kínálatban tíz elektromos, illetve hibrid modellt kínálnak majd, legalábbis ez az ígéret. Ám a koreai márka ezzel együtt is óvatosnak tűnik.

1

A cég terveiről Hyundai európai ügyvezető igazgatója, Thomas Schmidt beszélt, méghozzá elég nyíltan. A szakember azt várja, hogy öt éven belül 20% fölé emelkedik az elektromos és hibrid járművek részesedése az európai piacból, a dízeleké ugyanakkor a jelenlegi bő 48%-ről 30% alá eshet. Schmidt szerint a 2022-ig tartó átmeneti időszakban a villanyautók még nem válhatnak igazán domináns tényezővé. „Az infrastruktúra még nem lesz megfelelő. Fél óráig tart a töltés 80%-ra, ami azt jelenti, hogy a jelenleginél sokkal több elektromos töltőállomásra lesz szükség a gyorsforgalmi utak mentén. Ezek kiépítése pedig nem megy egyik napról a másikra.” - mondta. A cégvezető úgy véli, egyelőre a hibridek jelentik a legjobb megoldást a hosszabb utazásokra, a tisztán elektromos autók csak a városokban életképesek.

Érdekes, hogy bár egyre inkább zsákutcának tűnik a hidrogén-hajtás, a koreaiak ezzel is kísérleteznek. Állítólag jövőre mutatnak be egy ilyen szériamodellt, 800 km hatótávolsággal, bár komoly eladási tervek nélkül. Schmidt azt mondja, vannak országok, például Dánia, ahol egész komoly hidrogén-töltő hálózat épült ki, de Európa nagy részén még nagyon ritkák a kutak, például egész Németországban összesen 36 ilyen töltőállomás működik. Épp ezért jövőre 100-150 üzemanyagcellás autó eladásával számolnak, de Schmidt szerint ez is lényeges: az infrastruktúra nem épülhet ki, ameddig nincsenek autók, infrastruktúra nélkül viszont esély sincs az üzemanyagcellás járművek elterjedésére.

A nagyobb európai gyártók általában intenzívebb villanyautó-programot hirdettek, de a Hyundai európai vezetése óvatos. „Négy tisztán elektromos, és hat konnektoros hibrid modellt mutatunk be 2020-ig. Meggyőződésünk, hogy ezekre az átmeneti évekre ez a megfelelő arány”.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.