Pert bukott az Uber, taxicégnek számít az EU-ban

2017.12.20. 20:52

Fontos döntés született szerdán az Európai Unió luxemburgi bíróságán: a testület jogerős ítélete szerint az Uberre az EU összes tagállamában ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely más személyszállítással foglalkozó vállalatra.

spain-uber

Bár az Ubert szinte mindenhol (Budapesten is) taxistüntetések fogadták, ahol megjelent, a most elbukott pert barcelonai taxisok indították a vállalat ellen. A perrel azt akarták elérni, hogy a kaliforniai vállalatra ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint bármely taxiscégre, még ha az Uber alkalmazottai amúgy nem  is hivatásos sofőrök, akik a saját autóikat használják személyszállításra.

Az Uber azt szerette volna, ha a bíróság nem szállítmányozó cégként tekint rájuk, hanem digitális szolgáltatóként, mondván, ők csak összekötik a sofőröket a fuvarra vágyó ügyfelekkel. Az EU-s bíróság ezzel nem értett egyet, így az ítélet szerint az adott EU-s országok saját taxisszabályozását figyelembe véve kell működnie a vállalatnak. A techcég szerint nagy változást nem hoz az ítélet, mert sok EU-s országban már most a szállítmányozásra érvényes helyi szabályok betartásával működnek.