További hárommillió légzsák lehet életveszélyes

2018.01.07. 14:20

Közel három éve robbant ki, és azóta is tart a Takata-légzsákbotrány. Időről időre megjelenik egy-egy újabb hír arról, hogy hibás légzsák okozott sérülést, vagy épp arról, hogy újabb modelleket hív vissza valamelyik autógyártó, hogy megelőzze a bajt. Most éppen további 3,3 millió autó érintettségét jelentették be.

airbag

Ebben a körben 2009-es, 2010-es és 2013-as évjáratú modellekről van szó, számos gyártó különböző típusai érintettek. Az Audi, a BMW, a Fiat-Chrysler, a Ford, a General Motors, a Jaguar-Land Rover, a Mazda, a Mercedes-Benz, a Mitsubishi, a Nissan, a Subaru, a Tesla és a Toyota autói egyaránt veszélyeztetettek. Hogy pontosan mely modellek, arról a hónap második felére készülhet el a részletes lista.

A hibák kiváltó okaként egyébként a légzsákokban használt ammónium-nitrát alapú gázfejlesztő vegyületet lehet említeni. Ennek robbanási karakterisztikái idővel változnak, így szétfeszítheti a patront. Ezzel sérüléseket okozhat. Az eddigi adatok szerint világszerte már közel kétszázan sérültek meg, húszan pedig életüket vesztették a meghibásodás miatt. A Takata pedig kimondottan nehéz helyzetbe került a botrány következményeként.