Az európai autópiac legnagyobb sikerei

2018.02.06. 06:36

Csaknem 30 százalékkal növelte eladásait az Alfa Romeo az elmúlt évben, melyet elsősorban a Stelvio SUV-nek köszönhet az olasz márka. Az Autógyártók európai szövetsége (ACEA) összesítése azonban más meglepetéseket is tartogat, például azt, hogy a Suzuki is ott van a legnagyobb eladásbővülést elkönyvelő gyártók listáján.

Miközben az európai újautó-piac még mindig a 2008-as válság utáni kilábalásnál tart, még az elemzőket is meglepte, hogy tavaly összesen több mint 15,6 millió járművet regisztráltak az unióban, ami 3.3 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. 2007-óta ez volt az első év, amikor több mint 15 millió új autót adtak el az EU-ban.

Nemcsak a több mint 85,6 ezer új autót értékesítő Alfa örülhet, de a közel 245 ezer autót eladó Suzuki, melyek közül az Ignis a legnépszerűbb, illetve a Seat az Ateca miatt, és a Toyota, amely több mint százezer példányt adott el a CH-R-ből. Az összesített eredményt az sem rontotta le túlságosan, hogy Nagy-Britanniában a Brexit miatt 5,6 százalékkal csökkentek az eladások. 

Az EU országainak legnagyobb piacai közül a legjobban, 7,9 százalékkal az olasz növekedett, melyet a spanyol követ 7,7-tel, majd Európa harmadik legnagyobb újautó-piaca a francia 4,7-tel áll a dobogó harmadik fokán. Magyarországon több mint 116 ezer új autót helyeztek forgalomba tavaly, ami húsz százaléknyi növekedést jelent 2016-hoz képest.