Átszelte Amerikát az önvezető kamion

2018.02.09. 06:07

Közel négyezer kilométeres tesztutat tett meg sikerrel az Embark Trucks nyergesvontatója a mögé csatolt pótkocsival. A Los Angeles és Jacksonville közötti táv nagy részét önvezető módban, de a biztonság kedvéért sofőrrel a fülkében. Az utazás öt napig tartott: mivel egy ember felügyelte a folyamatot, pihenőket is be kellett iktatni. Azt mondják, ha teljesen elkészül a technológia, két nap is elegendő lesz.

 

Nem ez volt az első nagyobb távolság, amit sikerrel teljesített az Embark kamionja. Korábban a Level 2 szintű önvezető rendszerrel ellátott jármű El Paso és Palm Springs között, több mint ezer kilométeren szállította a Frigidaire hűtőszekrényeit. Akkor is ott volt a fedélzeten egy hús-vér sofőr, de azt mondják, jól működött az önvezető rendszer.

Az Embark célja nem az, hogy elvegye a kamionsofőrök munkáját az autonóm módban közlekedő kamionokkal. Az Egyesült Államokban az Amerikai Kamionos Szövetség (American Trucking Associations) adatai szerint jelenleg ötvenezer fős a hiány a szakmában, ez a szám pedig hat éven belül 175 ezerre is emelkedhet. Az önvezető nyergesek tehát a munkaerőhiány enyhítését szolgálhatnák.

A San Franciscó-i székhelyű Embark rendszere egyébként nem nagy felbontású, nagy részletességű térképek alapján dolgozik, hanem szenzorokkal, és képes a tanulásra is. A vállalat vezetői szerint így költséghatékonyabban és gyorsabban lehet új útvonalakat felvenni, mint a térképalapú megoldással. Jelenleg a tesztutak adatait elemzik, vizsgálják, hogy hányszor és milyen helyzetekben volt szükség emberi beavatkozásra. Ezekkel a tapasztalatokkal igyekeznek majd tovább finomítani a nyergesvontatók önvezető képességeit.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.