Mindenre felkészül a Toyota, hogy végre nyerjen Le Mans-ban

2018.02.15. 12:12

Idén csak Le Mans ellen küzdünk, nem a közvetlen ellenfelekkel – mondta a Toyota technikai igazgatója az abszurd helyzetről, hogy egyedüli gyári csapatként mennek idén Le Mans-ba. Pascal Vasselon szerint épp ezért fontos, hogy most a legszélsőségesebb hibákra is felkészüljenek. Ezt teszik éppen.

A Toyota drámája 2016-ból: öt perccel a leintés előtt, az élről kiesett Toyota a képen
A Toyota drámája 2016-ból: öt perccel a leintés előtt, az élről kiesett Toyota a képen

Az Audi és a Porsche kiszállásával idén egy csúcskategóriás csapat indul a Le Mans-i 24 óráson: a Toyota a nemrég frissített TS050-essel. A japánok sem örülnek, hogy így alakult, de ha már ebben a méltatlan helyzetben kell versenyezniük az egy kategóriával lejjebbről (a Le Mans-i kategóriákról hosszan) jövő ellenfelekkel, mindent megtesznek, hogy legalább a kiesést elkerüljék.

Vasselon elmondása szerint egész máshogy készülnek fel, mint eddig most, hogy nem a versenytempó lesz a legfontosabb. "Sokkal több időt fordítunk a nem tervezhető feladatok megoldására." A technikai igazgató a felkészülés alatt rengeteg véletlenszerű hibával bombázza majd a csapatot a bármiféle technikai meghibásodásoktól az olyan logisztikai problémákig, mint a teljes rádiócsend. 

Még ha számottevő ellenfelek nélkül is sikerülne nyernie idén a Toyotának, abban a győzelemben is egész biztosan rengeteg meló lesz. Arról nem beszélve, hogy az elmúlt évek csúf kudarcai után (négy 24 órásból hármon az élről estek ki) már kijárna a japánoknak az első Le Mans-i siker.