Szedánként is jön a közepes Volvo

2018.02.24. 00:01

Bár az autógyártók gyakorlata szerint az esetek többségében először egy adott modellcsalád szedánját vagy ferdehátúját mutatják be, utána következik a szedán, a Volvo most megfordította a sablont. Pár napja hivatalosan is bemutatták  középkategóriás kombijukat, a V60-ast, de a szedánra még egy kicsit várni kell.

 

Lex Kerssemakers alelnök szerint nyáron, az egyesült államokbeli Dél-Karolinában tartják majd az S60 premierjét. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen ott is fogják majd gyártani: mintegy kétezer dolgozó szereli majd össze a belföldi piacra és exportra szánt példányokat. Évente hatvanezer autó gördül majd le a márka első USA-beli gyártósoráról.

A V60-hoz hasonlóan a szedán is az SPA (Scalable Product Architecture) padlólemezre épül, amelyen már jelenleg is számos Volvo nyugszik a 60-as és 90-es szériából. Nemcsak a platformon, hanem a motorpalettán is osztozik majd a két középkategóriás modell: a belépőszintet a T5-ös benzines jelenti, eggyel fölötte a T6-os lesz. Dízelből 150 és 190 lovas kétliteres turbós kerül a kínálatba. Hibridből pedig a T6 Twin Engine és T8 Twin Engine közül lehet választani.

Nemcsak az S60-ra, hanem az emelt hasmagasságú V60 Cross Country-ra is kell még várnunk egy keveset. A svédek a V90-ből is faragtak ilyen változatot, nyilván egy mérettel lejjebb is hasonlóan körbeműanyagozott, megemelt kombit kapunk, módosított futóművel.