Havi egy új villanyautót ígér a Volkswagen

2018.03.14. 14:30

Óriási energiákat fektet az elektromos hajtásláncok fejlesztésébe a jövőben a Volkswagen. A vállalatcsoport első embere, Matthias Müller arról beszélt, hogy villanyautó-programjuk 2022-re érheti el teljes kapacitását, akkor már lényegében havi egy új modell készülne villanymotorral.

A német konszern az ID-vel kezdheti el az irányváltást: terveik szerint ez lesz az első igazán tömegeknek szóló, elérhető árú elektromos autó. 2020-ban kezdhetik meg a forgalmazását, a villanyosítás pedig ezt követően lendülhet fel igazán. 2030-ra már 300 olyan típus lehet a kínálatukban, amelyben tisztán elektromos- vagy hibridhajtás van. Lényegében a teljes vállalatcsoport minden modelljéből készül tehát alternatív hajtású változat.

Ehhez persze megfelelő gyártósorokra is szükség van. Így 2020-ig kilenc meglévő gyárat hangszerelnek át úgy, hogy tudjanak elektromos hajtású járműveket is gyártani, 2022-re pedig már tizenhat helyszínen folyhat a termelés. Ezt követően a piaci igényeknek megfelelően bővítik a villanyautó-üzemek számát.

Müller szerint a villanyautós paletta dinamikus bővítése segíthet abban, hogy konszernszinten is teljesítsék a szigorodó károsanyag-kibocsátási követelményeket. 2020-ra ugyanis a teljes modellkínálat szén-dioxid-kibocsátási átlagának 95 g/km alatt kell majd maradnia.