Itt a Porsche új csodafegyvere

2018.05.12. 07:41

Az autósport csúcskategóriáiban ugyan csak néha bukkan fel a Porsche, de a 911-es versenyváltozatainak fejlesztését egy pillanatra sem hagyták abba. Nem véletlen: ez rengeteg tapasztalatot hoz, és persze szép pénzt is.

Ezúttal például a 911 GT3 R legújabb változatát mutatták be, méghozzá viszonylag korán, hiszen csak a következő szezonra állhat rajthoz ez a Porsche. Az utcai GT3 RS versenyváltozata minden szempontból jobb lesz egy kicsivel, sőt, most először légkondicionálóval is elérhető lesz.

A fejlesztések nagyrészt kevéssé feltűnőek: például fejlesztettek a karosszéria aerodinamikai kialakításán, az üzemanyagtartály méretét 120 literre növelték, javítottak a fékek hatékonyságán és átdolgozták a futómű geometriáját. Csupa nehezen számszerűsíthető fejlesztés, de mind jobb időket hozhat a versenypályán.

A négyliteres, hathengeres motor egyébként 550 lóerős, de csak addig, amíg fel nem kerül a szívórendszerre a kötelező, és versenysorozatonként eltérő átmérőjű szűkítő, amely akár több mint száz lóerőt is elvehet a csúcsteljesítményből.

Ezzel együtt a GT3 R ütőképes versenygépnek ígérkezik, ahogy az elődei is azok voltak, igaz, 459 ezer eurós alapáron nem ius várnánk kevesebbet. Hogy mennyire sikerült ez a változat, az azonban csak jövőre derül ki, ugyanis az első példányokat csak decemberben szállítják majdani tulajdonosaiknak.