A gombos indítás ölhet is

2018.05.16. 06:32

A gombos indítás az autókban alapvetően vonzó kényelmi funkció, nem csoda, hogy egyre több autóhoz jár akár már alapáron. Csakhogy némi feledékenységgel együtt életveszélyes is lehet.

startbutton.png

A New York Times szerint már szedett is áldozatokat: legalább 28 olyan esetről tudnak, ahol bizonyítottan a le nem állított motorral a garázsban hagyott autó okozta valaki halálát, és további 45 esetben szenvedett valaki maradandó károsodást, nem egy esetben agykárosodást. Ezekben az esetekben a jármű kipufogógázai okoztak mérgezést, illetve fulladásos halált.

És az ilyen esetek az Egyesült Államokban csak szaporodni fognak, mivel odaát ma már nagyjából az autók felét kulcs nélküli kivitelben kínálják. Épp ezért az NHTSA, az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatósága már javaslatot is tett egy olyan új szabályra, amely szerint az autónak kötelező lenne jeleznie, ha az autó hosszabb ideig áll járó motorral. Ám a javaslat az autógyártók ellenállása miatt egyelőre nem vált szabállyá, pedig a szakértők szerint filléres berendezésről lenne szó.