A rendőrség azt mondja, miattuk nem kell majd több papír az autóba

2018.05.18. 13:00

Vasárnaptól nem elég a forgalmi, ha megállít a rendőr – írtuk tegnap, az ORFK mai közleménye viszont egyértelművé tette: továbbra sem kérik közúti ellenőrzéskor a műszaki vizsgálati bizonyítványt. A rendőrség helytelen jogértelmezésről ír, az illetékes minisztérium nekünk írt válaszai viszont elég egyértelműek voltak. 

Az Európai Unió a műszaki vizsgálati bizonyítvány közösségi szinten egységes használatát írja elő. A kapcsolódó irányelvi rendelkezéseket a tagállamok 2018. május 20-tól kötelesek alkalmazni. A műszaki vizsgálati bizonyítvány uniós szinten egységesen igazolja a járművek műszaki megfelelőséggel összefüggő érvényességét. A dokumentum lehetővé teszi, hogy bármely EGT tagállamban közlekedő jármű esetében meg lehessen győződni a műszaki vizsgálati kötelezettség teljesítéséről – írta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya a cikk megjelenése előtt írt kérdésünkre.

A műszaki vizsgálati bizonyítvány járműben tartásáról pedig azt a választ kaptuk: A műszaki vizsgálati bizonyítványt a járműben kell tartani, a közúti ellenőrzés során az eljáró hatóságnak bemutatás céljából át kell adni. A dokumentum bemutatás elmaradásához jelenleg nincs szankció rendelve. A bizonyítványnak nincs lejárati dátuma, de a tartalmában foglalt jármű műszaki megfelelőségnek, érvényességnek van – írták. 

A minisztérium válasza szerint tehát nem kérdés, hogy az eljáró hatóság kérheti a dokumentumot, az ORFK közleménye viszont egyértelművé teszi, hogy Magyarországon közúti ellenőrzéskor nem fogják azt kérni. Ez fontos információ, viszont nem jelenti azt, hogy az EU-s rendeletet más országok hatóságai is hasonlóan kezelnék, így külföldre utazáskor jobb az autóban tartani a műszaki vizsgálati bizonyítványt.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.