A Kia is új dízelekkel erősít

2018.05.24. 06:47

Egyre-másra mutatkoznak be az újabb dízel-fejlesztések, annak ellenére, hogy a gázolaj üzemű motorok iránti kereslet gyorsan zuhant az elmúlt hónapok során. Ezúttal a Kia Sportage gazdagodik két újabb dízelfejlesztéssel.

A koreai hobbiterepjáró frissített változatát az ősz folyamán vezetik be a piacra, de már most kiderül, hogy milyen újdonságokat tartogat. A legtöbb változás persze kozmetikai jellegű – lesznek új érintőképernyők a fedélzeti számítógéphez, áttervezett fényszórók, lökhárítók és felnik, de ezek érdemben nem szólnak bele az összhatásba.

Ugyanakkor a műszaki tartalom két dízel-újdonságot is tartalmaz. Az egyik egy új, 1,6 literes turbódízel motor, amellyel a régebbi, 1,7 literes négyhengerest váltják fel. Az új motor kétféle teljesítménnyel lesz elérhető, 115 vagy 136 lóerővel.

Ezt nemes egyszerűséggel a Kia eddigi legtakarékosabb dízelmotorjaként tálalják, de valamivel még érdekesebb hír, hogy a Sportage a 2 literes dízel és 48 voltos enyhe hibrid rendszer kombinációjával is kapható lesz. A részleteket egyelőre nem közölték, csak annyit, hogy a rendszer az EcoDynamics+ nevet kapja, és nagyjából 4% csökkenést eredményez a szén-dioxid-kibocsátásban, és így az autó fogyasztásában is, méghozzá az új WLTP ciklus szerint mérve.

Egyelőre az látszik, hogy a megkezdett dízelmotor-fejlesztések eredményét még bemutatják a gyártók, hisz az ilyesmit évekre előre megtervezik, és amit már kifizettek, azt nem érdemes visszatartani. Így akár évek is eltelhetnek, mire az autógyárak újdonságai is alkalmazkodnak majd az új vásárlási szokásokhoz.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.