Tankokat és páncélosokat süllyesztettek a tengerbe Libanon partjainál

2018.07.30. 07:52

Libanoni környezetvédők tíz kiöregedett harckocsit és páncélozott járművet süllyesztettek a Földközi-tenger mélyére, hogy búvárparadicsomot hozzanak létre a térségben és új élőhelyeket alakítsanak ki a tengeri élőlények számára.

gr

Szidón partjaitól három kilométerre nyugatra egy hajóra felszerelt hatalmas daru engedte a mélybe szombaton a katonai járműveket. A Szidóni Tengerpart Barátai nevű helyi környezetvédelmi csoport kezdeményezte a víz alatti park létrehozását, és megnyerte hozzá a libanoni hadsereget, amely a katonai járműveket biztosította a projekthez. "Ez egy búvárparadicsom lesz és egy olyan hely, ahol új élőhelyeket biztosítsunk a víz alatti élethez" - mondta Kamel Kozba, a szervezet illetékese. Hozzátette: reméli, hogy hamarosan hínárok lepik el a járműveket.

Már a víz alatt a libanoni búvárokkal
Már a víz alatt a libanoni búvárokkal

Libanonnak mintegy kétszáz kilométernyi tengerpartja van, de a térséget nem kímélte az országot évek óta sújtó szemétválság. Szidónban ugyan új hulladékfeldolgozó épült, ám ennek ellenére szeméthegyek borítják tengerpartját. Ez a projekt talán odavonzza majd a figyelmet a városra, és előbb születik megoldás.

A feszültségekkel teli közeli-keleti térségben a projektnek ráadásul politikai felhangja is van. A harckocsik forgatható tornyát a déli ellenség, Izrael irányába állították "szolidaritásul a palesztin néppel" - közölte Kozbar.

A szükségtelenné lett nagy járművek mesterséges korallzátonyként hasznosítása régi módszer. New York például a használt metrókocsijait dobálta az óceánba ezerszám.