Gyűjtőper indul Koreában a kigyulladó BMW-k miatt

2018.09.01. 12:47

A visszahívás nem elég, sőt, részben azért is kér most kártérítést több mint ezer dél-koreai BMW-tulajdonos. Nagy gyűjtőper indul a német gyártó ellen.

IMG 20180529 132113

A szöuli központi kerületi bíróságon pénteken nyújtanak be keresetet a BMW ellen 1226 alperes képviseletében egyenként 15 millió von (3,5 millió forint) kártérítési igénnyel a kigyulladó autók miatti visszahívási akció miatt elszenvedett anyagi veszteségek és "lelki megterhelés" kompenzálására. Az ügy előzménye, hogy mint kiderült, közel negyven BMW gyulladt ki idén az országban motortérben keletkező tűz miatt. Erre válaszul a német gyártó 106 ezer autót hívott vissza ellenőrzésre az országban, majd nem sokkal később százezres tételben európai BMW-kkel is így tett.

A BMW szerint a tűzesetek legvalószínűbb oka a kipufogógáz nitrogén-oxid tartalmának a csökkentését végző kipufogógáz-visszavezető (EGR) berendezés meghibásodásában keresendő. A dél-koreai rendőrség csütörtökön házkutatást tartott a BMW helyi leányvállalata, a BMW Korea hivatali központjában Szöulban annak megállapítására, hogy az autógyár tudatában volt-e a meghibásodásnak és igyekezett-e eltussolni azt.

Magyarországon is gyulladtak ki váratlanul dízel BMW-k az utóbbi években, legutóbb júniusban írtunk egy hazai esetről.