Nem szól úgy semmi, mint a Red Bull V12-ese

2018.10.04. 14:53

Az viszonylag régóta ismert, hogy az Aston Martin Valkyre néven ismert szupersportkocsihoz, amelyet a Formula-1-es tervező-legenda, Adrian Newey ötletei alapján terveztek meg, a Cosworth tervez egy 6,5 literes V12-est. Ám azt, hogy ez mit tud majd, csak most kezd kiderülni.

Az első részlet, amit hagytak kiszivárogni, a motorteljesítmény: feltöltés nélkül 1130-1150 lóerő várható a Cosworth fejlesztésétől, amely így az autóba valaha beépített legerősebb szívómotor lehet. Eddig a Ferrari 812 Superfast tartotta a rekordot kerek 800 lóerejével, de az Aston Martin által beígért 175 lóerő literenként azért már inkább versenymotor-kategória. A Formula 1-ben a 2000-es évek közepén elért bő 300 lóerőtől literenként így is messze van, de polgári használatra szánt sportkocsi soha nem tudott ilyen fajlagos teljesítményt valamiféle feltöltés nélkül.

Ez persze így önmagában csak a katalógusbúvárok számára érdekes, amit azonban az Aston Martin vezére osztott meg – a Valkyrie motorjának félelmetes hangja – az már az élmény része lesz, és nem csak a sofőr számára, de annak is, aki csak menet közben találkozik az eddigi legszélsőségesebb szupersportkocsival. Fülre azt mondanánk, legalább tízezret forog a motor – de azon sem csodálkoznánk, ha a 12 ezer is meglenne – így tényleg olyan karakterű, mint a 90-es évek nagydíjas Ferrarijainak zenéje, ha nem is olyan nyers – a Valkyrie kipufogórendszerében nyilván lesz valamiféle hangtompítás, hogy ne okozzon maradandó halláskárosodást a gazdájának, vagy azoknak, akik csak szemlélik a show-t.

Az persze nem véletlen, hogy próbálnak minket emlékeztetni a Valkyrie létezésére: elég hosszú idő telt el, mióta először hallhattunk róla, és 2019 vége előtt nemigen számíthatunk az első, gyártásra érett autók megjelenésére.