Csehországba költözhet a VW Passat gyártása

2018.11.15. 15:28

Hivatalosan is megerősítették, amit korábban már sejteni lehetett: a Volkswagen két németországi gyárát is átállítja elektromos modellek előállítására. Emdenben és Hannoverben a következő évtized elején indulhat a villanyautók összeszerelése, de ehhez az ott készülő modellek gyártását máshová kell telepíteni.

Emdent eddig a Passat otthonaként emlegették házon belül: a VW nagykocsija az észak-német üzem elsődleges terméke – emellett még az azonos alapokra épülő Arteon készül itt – ám miután a következő négy évben a villanyautó-gyártásra állnak át, a Passat gyártását máshova kell vinni. A német sajtó szerint így kerülhet Csehországba a Passat gyártása: mivel Kvasnyban, a műszakilag azonos Škoda Superb gyártósorán szinte plusz befektetés nélkül kezdhetik gyártani, a VW ezt a kézenfekvő megoldást alkalmazza.

Korábban úgy volt, hogy egyetlen üzemet alakítanak át villanyautó-gyártásra: Zwickauban már felkészültek az MEB villanyautó-platformra épülő modellek előállítására, ott 2019-ben már el is indulhat a gyártás, és 2020 végére már hatféle elektromos modell gyártását tervezik, napi 1500 autót előállítva. Ám úgy tűnik, a VW vezetése felgyorsítaná a villanyautó-gyártásra való átállást, ezért határoztak további két gyár átalakítása mellett. Természetesen azoknak a típusoknak az áthelyezését is meg kell majd oldani, amelyek Hanoverben készülnek, azaz a Tiguan, Amarok és Transporter egyes változatainak gyártása is elköltözik, bár még nem tudni, hogy hova.