Kínai elektromos furgonokat vásárol a FedEx

2018.11.22. 13:36

Láthatóan nem csak Elon Musknak és magának a Mercedesnek jutott eszébe villanymotorral építeni a Sprintert: Kínában már most is készül ilyen jármű, amit a FedEx épp most készül nagy mennyiségben rendszeresíteni Észak-Amerikában.

fedex chanje

A Chanje V8100 nevű furgon hunyorítva akár Mercedes Sprinternek is nézhető, bár sem a méretei, sem az arányai nem stimmelnek egészen. Tipikus kínai klón, a gyárinál kisebb kerekekkel, randa nagy krómozott műanyag hűtőráccsal és lámpafészkekkel. Viszont tényleg óriási: a hossza kerek 8 méter, azaz nagyjából egy méterrel hosszabb a legnagyobb Sprinter változatnál.

A hajtásra vonatkozó adatokat csak részben hozták nyilvánosságra. Azt például tudjuk, hogy a villanymotorja 200 lóerős, viszont azt nem árulták el, hogy mekkora kapacitású az alvázba épített akkumulátorcsomag, amely elvben 240 km-es hatótávot biztosít a furgonoknak. Mindenesetre a beszerzett ezer példány alapján úgy néz ki, a FedEx hajlandó egy komoly próbát tenni a 2,7 tonna teherbírású, 19 ezer literes rakterű elektromos furgonokkal, amelyek a paramétereik alapján rövid távú csomagszállításra nagyszerűen alkalmazhatónak tűnnek, és valószínűleg egészen olcsók.

A FedEx teljes flottájához képest ez a tétel persze nem olyan nagy, hiszen a vállalat több mint százezer gépjárművet üzemeltet világszerte, de jelzi, hogy a cég is keresi a tisztábban üzemeltethető járműveket, és azt is, hogy a villanyautó-forradalom lehet a kínai autógyártók belépési pontja a nemzetközi autópiacra.