Feltámad a Fiat Olaszországban

2018.12.04. 16:06

Bár korábban úgy tűnt, hogy több Fiat már nem is készülhet Olaszországban – az utolsó az ősöreg Punto volt, amely az idén tűnt el a kínálatból – a cégvezetés változtatott a terveken. Mirafioriban, a Fiat legrégebbi üzemében már jövőre megindulhat a villanyautó-gyártás.

A Fiat vezetése úgy döntött, 5 milliárd eurót fektet olaszországi gyárainak és termékeinek fejlesztésére. Ennek eredményeképp újulhat meg a legöregebb, még működő Fiat gyár, a Mirafiori üzem Torinóban, ahol jelenleg már csak egyetlen autó, a Maserati Levante összeszerelése folyik.

Eddig a Punto, illetve az Alfa Romeo Mito is itt készült. De ezeknek a típusoknak a gyártása az idén leállt, és mivel az új, elektromos 500-as gyártása csak 2020-ban indul, az üzem durván 3200 kétkezi munkása az év végén egy évre részidős foglalkoztatásba kerül: alacsonyabb, részben az olasz állam által finanszírozott fizetésért csak néha kell majd dolgozniuk a Levante gyártósorán. Így tudják elkerülni, hogy a termelésből ideiglenesen kieső gyár dolgozóit el kelljen küldeni, vagy hogy teljesen kijöjjenek a gyakorlatból.

A Fiat 500-asból eddig is készült elektromos változat, elsősorban Észak-Amerika számára, de úgy tudjuk, a torinói üzemben egy másik, korszerűbb, és talán olcsóbb kivitel előállítása folyik majd, méghozzá várhatóan nagyobb mennyiségben.

Bár a részleteket egyelőre nem közölték, Manley az európai régióban 13 új modell bemutatását ígérte 2021-ig, és ezek közt állítólag több, részben vagy teljesen elektromos típus is lesz majd. Az első ilyen a Jeep Renegade konnektoros hibrid változata lesz, amelyet már 2020-ban elkezdhetnek gyártani egy másik olasz Fiat gyárban, Melfiben.