Gázol a BMW, de a Mitsubishi is

2019.02.24. 15:30

Az amerikai IIHS híres kegyetlen biztonsági tesztjeiről, de ezúttal nem kértek túl sokat a kipróbált SUV-któl, csak annyit, hogy működjön bennük az automata vészfék. Ketten csúnyán elbuktak.

bmw-crash.gif

Tizenegy autót teszteltek, ebből csupán négy autó, a Honda CR-V, a Subaru Forester, Toyota RAV4 és a Volvo XC40 szerepeltek tökéletesen, vagyis minden szituációban biztonságosan megálltak a gyalogos előtt. További öt autó kapott Advanced minősítést, amik ugyan szintén sikeresen megálltak, de náluk már rezgett a léc. Ezek a típusok a Chevrolet Equinox, a Hyundai Kona, a Kia Sportage, a Mazda CX-5 és Nissan Rogue (X-Trail).

A Mitsubishi Outlander már nem bírta a kiképzést. Az egyszerűbb tesztnél, amikor a gyalogost álló helyzetben kell felismerni, az autó ugyan lassított valamennyit, de végül nem sikerült elkerülni az ütközést. A másik teszten - amikor a gyalogos autó mögül lép ki az alany elé - a Mitsubishi simán tarolt. A japán kocsi azért még így is kapott egy kegyelem kettest (Basic minősítést) az intézettől.

A BMW X1 viszont egyetlen pontot sem gyűjtött, hiszen minimális sebességcsökkentés nélkül elgázolta a gyalogost imitáló bábut. Az IIHS hangsúlyozta, hogy az értékeléssel bátorítani kívánja a gyártókat, hogy egyre jobb automata vészfékes (AEB) autókat gyártsanak. Erre a jelek szerint egyre nagyobb szükség van, hiszen az elmúlt években drasztikusan nőtt a gyalogosgázolások száma és küszöbön az AEB kötelezővé tétele is.