A jövő Volvói nem mehetnek 180-nál gyorsabban

2019.03.04. 13:24

Bátor lépésre szánta el magát a Volvo: a jövő év második negyedévétől csak olyan autókat lehet majd vásárolni a cégnél, amelyek nem képesek 180 km/h-nál gyorsabban haladni. A lépést globálisnak szánják, nem lesz piac, amellyel kivételt tennének, és nem lesz mód kikapcsolni a korlátozást.

6

Az indoklás egyszerű: azt mondják, erre van szükség, hogy elérjék a kitűzött biztonsági célokat. Bár a legtöbb országban van valamiféle sebességkorlátozás, a Volvo szerint gyakorta előfordul, hogy az emberek ezt túllépik. A svéd cég csökkenteni szeretné az autóiban súlyos balesetet szenvedők számát, és úgy vélik, ha a sebességkorlátozással akár csak egy emberéletet is megmentenek, már megérte a lépés. „Ha valaki példát mutathat a világnak biztonságból, annak a Volvónak kell lennie” - mondta Hakan Samuelsson, a cég vezérigazgatója.

A cégvezető szerint egy ilyen lépéssel aligha idegenítik el a cég törzsvásárlóit, mert szerinte a Volvo márka már most is a felelősségteljesebb autóvezetőket szólítja meg. Megjósolni azonban szinte lehetetlen egy ilyen lépés hatásait: az is elképzelhető, hogy ez a fajta, nem önkéntes korlátozás jelentős visszaesést hoz az eladásaikban, de az sem kizárható, hogy ennek az ellenkezője történik majd. Gyakorlati jelentősége mindenesetre alig van a korlátozásnak: 180 km/h felett csak Németország egyes autópálya-szakaszain lehet jogszerűen közlekedni, más országokban az autópálya jellemző tempója ennél sokkal lassabb.