Két literből 610 lóerőt hoz ki az Audi

2019.03.21. 15:33

A DTM-ben változnak a szabályok, az idei évben már négyhengeres turbómotorokkal állnak rajthoz a korábbi V8-asok helyett. Az Audi most ehhez készített egy új motort: a kétliteres sornégyesből 610 lóerőt sikerült kihozni, pedig komoly fogyasztás-korlátozást is tartalmaz a szabályzat.

A most nyilvánosságra hozott képeken még csak a mérőpadon látható a motor, de ez is elég tanulságos. A karcsú blokk köré épített motor meglepően könnyű, mindössze 85 kilót nyom, és 9500-at forog percenként. Két literből 610 lóerőt hoztak ki, ami ugyan nem példa nélkül álló érték versenymotorok között, viszont a 95 kg/h-s fogyasztási limittel, ami csak rövid időre növelhető 100 kg/h-ra, alighanem ez is az elérhető maximum környékén van.

A tavalyi V8-as szívómotornál az Audi motorja így is vagy száz lóerővel lesz erősebb, és bár a hangja nyilván nem lesz olyan, az idei DTM versenygépek egyértelműen, súlyos másodpercekkel gyorsabbnak tűnnek a tavalyiaknál.

A technika tökéletesítésére persze van még idő: az idei versenyszezon csak május 4-én indul, a Hockenheim-i futammal. Az idén is három márka verseng majd a bajnoki címért, de az Audi és a BMW ellenfele az Aston Martin lesz, igaz, a brit cég autói ugyanott készülnek, ahol tavaly még a Mercedeseket fejlesztették, azaz valószínűleg az újonc semmivel sem lesz kevésbé versenyképes, mint a tavalyi C osztályú Coupék.