Együtt fejleszt olcsó villanyautót a BMW és a Mercedes

2019.03.29. 21:24

Egyértelmű, hogy a villanyautó-fejlesztés, ami egyelőre – és valószínűleg még éveken át – csak viszi a pénzt, de megtérüléssel nem kecsegtet, minden autógyártónak komoly teher, de a kisebbeknek, amilyen a BMW és a Mercedes, arányaiban még nagyobb, mint a VW csoporthoz, a Renault-Nissanhoz vagy a PSA-hoz hasonló óriásoknak.

i2

Arról már eddig is hallhattunk, hogy a két cég keresi az együttműködés lehetőségét, de a német Manager Magazin híre szerint már meg is van egy közös fejlesztési terület. A BMW i2 nevű modellt, és egy hasonló méretű Mercedes típust fejleszthetnek közösen, annak érdekében, hogy megosztva a fejlesztési költségeket és a komponensek egy részét közösen gyártva jussanak közelebb a nyereséges villanyautó-gyártáshoz.

A lap szerint a cél egy olyan autó előállítása, amely egy töltéssel biztosan elmegy 300 kilométert, nem kerül többe 30 ezer eurónál, elkészülhet 2024-re, és a két változatából el lehet adni félmilliót egy évben.

Nem igazán csodálkoznánk rajta, ha a 2022-től Kínába költöző Smartot, illetve a Mini márkát is bevonnák a fejlesztésbe, bár a viszonylag magas árszint – átszámítva közel tízmillió forint – miatt így is kérdéses, hogy el lehet-e adni a megcélzott mennyiséget.