Irónia biturbó: nürburgringi rekord, tuktukkal

2019.05.30. 16:00

Szegény Nürbrugring a lécméregetés helyszíne lett az elmúlt évtizedben. Aki nem tud abszolút legjobb időt menni, az legalább valamilyen kategória-elsőséget igyekszik bezsákolni, mint a Škoda a leggyorsabb hétüléses SUV rekordját a Kodiaq RS-sel. De kíméletlen verseny folyik a leggyorsabb fronthajtású és a leggyorsabb villanyautó címéért is.

Egy kicsit távolabbról nézve van ennek a jelenségnek egy nevetséges vetülete is, ahogy mindenki igyekszik jól marketingelhető módon beépíteni a legendás versenypályát saját márkaarculatába, kerül amibe kerül. Nem nehéz belelátni az ennek tartott görbe tükröt a legújabb pályarekordba, amit a zárt pályanapokat rendező Granturismo Events nevű csapat állított fel, egy tuktukkal.

Az idő elég messze van a hivatalos pályacsúcstól. Egész pontosan 31:49,46 alatt értek körbe a 20,8 kilométeres körön, szemben az 5:19-es abszolút pályarekorddal, vagy az utcai modellek bőven 7 percen belüli időivel. Ez nem egészen 40 km/h-s átlag, pedig a szemtanúk szerint a tuktuk néhol két keréken fordult, azaz nem spórolták el a gázt sehol. Egyébként sem mindennapi a járgány, például elöl látványosan nem oda való tárcsafékek vannak rajta, és miután a tavalyi rekordkísérletkor lerobbantak vele, kovácsolt dugattyút kapott, hogy végig bírja a távot. Viszont erősebb ettől aligha lett, legalábbis a köridő erre enged következtetni.

Az az érzésünk, hogy van még a formátumban tartalék, a Honda például kizavarhatná a sebességi rekorder fűnyíróját a pályára, bár a poénfaktort a tuktukos társaság most azért rendesen kimerítette.