Párizs vezetése berágott, szigorítják az elektromos rollerezést

2019.06.08. 13:53

Jó dolog a közroller-rendszer, csak túl sokan használják ész nélkül, amitől Párizsban már besokallt a városvezetés. Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere csütörtökön bejelentette, hogy a jövőben tilos lesz az elektromos meghajtású rollereket a járdán hagyni, és a szolgáltatókat arra kéri az önkormányzat, hogy korlátozzák az utcákat elözönlő járművek maximális sebességét.

ger

"A rollerekkel ezentúl az úttesten, az autók és motorok számára kijelölt helyeken kell leparkolni" - mondta sajtótájékoztatóján a főpolgármester, azt is javasolva, hogy a szolgáltatók óránkénti 20 kilométeres sebességre csökkentsék a rollerek maximális sebességét Párizsban, s ha lehetséges óránkénti 8 kilométerre a sétálónegyedekben. A rollerek használatát a főváros betiltja a párizsi közparkokban és játszótereken is, a bukósisak viselését pedig ajánlatossá teszi. A járdán rollerezést 135 eurós (38 ezer forintos) bírsággal sújtják, a járdán való parkolásért pedig 35 eurós (10 ezer forintos) büntetés jár majd. A sajtótájékoztatón bejelentett intézkedések július elején lépnek életbe.

Az elektromos meghajtású rollerek egy évvel ezelőtt jelentek meg a párizsi utcákon, a francia fővárosban 12 független elektromos rollerszolgáltató cég működik, több mint az egész Egyesült Államokban. Becslések szerint a város útjain mintegy 20 ezer elektromos roller közlekedik, a gyalogosok veszélyeztetésén felül folyamatosan gondot okoznak a párizsi önkormányzatnak azzal, hogy szabályozás hiányában az emberek bárhol leteszik őket használat után, de még a Szajnába is került belőlük nem kevés.

ntz

Párizshoz hasonlóan a többi francia város is türelmetlenül várja az elektromos meghajtású rollerek és kerékpárok használatának szabályairól szóló törvényt, amelynek tervezetét jelenleg vitatja a nemzetgyűlés. Az elfogadásig azt kéri Anne Hidalgo, hogy a szolgáltatók ne növeljék a flottáikat. 

Jóllehet hivatalos összesítés még nem készült, a francia televíziók rendszeresen beszámolnak a gyalogosok és a sokszor a járdán rollerezők közti balesetekről.