Minden negyedik eladott új autó Tesla Norvégiában

2019.07.06. 07:18

Hiába lesz hónapról-hónapra egyre inkább sokszereplős a villanyautó-piac, a norvégok továbbra sem tudnak lekattanni a Tesláról. A júniusi eladások még az erősen Tesla-fan országhoz képest is érdekesen alakultak. Hála a Model 3-nak. 

21328396 9a9481bcddf6c1fcc0d1fd9dcf85e7ff wm

Az Electric hozta le a hagyományosan minden másnál villanyautó pártibb norvég újautó-piac júniusi eladásait. A skandináv országban nem példátlan, hogy egy hónapot a Tesla nyerjen, a 3-as európai érkezése viszont úgy feltolta a kaliforniai márka eladásait, hogy több fogyott belőle mint a második Volkswagenből és a harmadik Toyotából összesen. A Tesla szerencséjére, mert az S-re és az X-re már épp kezdett ráunni a norvég piac. Ez volna itt a júniusi top20 a Tesla 3760-as eladásával az élen, amiből 2999 volt Model 3.

Norway-car-sales

A közel huszonöt százalékos havi piaci részesedés szinte hihetetlen arány. A teljes első féléves részesedése ugyan szerényebb a Teslának a norvég piacból, de még azzal a tizenhat százalékkal is bőven piacvezető a VW előtt. Érdekes még a listán a Jaguar feltűnése, ők az erősödésüket valószínű a szintén elektromos I-Pace tavalyi megjelenésének köszönhetik.

Nyilván a nagy márkák eladásaiban is sok villanyautó akad, máskülönben nem jött volna össze a 48 százalékos részesedési arány, amivel az elektromos autók bírnak a júniusi eladásokban. Innen már nem is tűnik elérhetetlennek a korábban hangoztatott cél, miszerint 2025-re teljesen eltűnnek a norvég újautós piacról a fosszilis energiával hajtott autók.