Háromból egy eladott új autó elektromos volt Norvégiában tavaly

2019.01.06. 10:01

Egy ideje már Norvégia a mintaország, ha a villanyautózás terjedéséről esik szó. Évek óta messze az átlag fölött veszik arrafelé a villanyosokat, de 2018-ban már közel minden harmadik ott eladott új autó volt elektromos. Ez még Norvégiában is új rekord. 

DSCF6370

Hogy mennyire környezettudatosságból, mennyire az ilyen-olyan támogatások miatt veszik Norvégiában a villanyautót most nem fejtjük meg, a lényeg, hogy az évösszesítő statisztikák szerint még sosem adtak el annyi villanyost a skandináv országban, mint 2018-ban. Egész pontosan 147 929 új autót vettek tavaly Norvégiában, ennek 31,2%-a volt teljesen elektromos meghajtású. A plug-in hibridekkel együtt már ötven százalék körüli volt a részben vagy teljesen villanyos hajtású autók aránya. 

Modellre bontva az új Nissan Leaf tarolt a villanyosok között. 12 303 fogyott belőle az országban, de az élmezőnyben ott volt még a BMW i3, a Tesla Model S és X, valamint a Volkswagen villanyosai. A Tesla továbbra is jól fogyott, összesen 8623 autót adtak el. Ez 161-gyel több, mint egy évvel korábban, ami már mindjárt nem annyira jó adat a kaliforniaiaknak, ha mellé tesszük, hogy a villanyautók eladása amúgy negyven százalékkal nőtt '17-hez képest az országban.

És mi lesz idén? Egyrészt jön sok új érdekes szereplő a villanyautós piacra, de várhatóan az idei norvég eladásokat inkább az olyan tavalyi év második felében bemutatott újdonságok kavarják majd meg, mint a Jaguar I-Pace vagy az Audi e-Tron. Ja, és idén Európába ér a Tesla Model 3