Mesterséges intelligenciával derítik fel a közúti veszélyeket Angliában

2019.07.24. 09:05

A brit közlekedési hatóság szerint az egyik legnagyobb közúti veszélyforrást a hiányos, vagy rosszul látható felfestések jelentik. A probléma kezeléséhez először fel kell mérni a kritikus pontokat, amihez mesterséges intelligenciát használnának.

output rjMExE.gif
P1130210

A projekt megvalósításával egy Gaist nevű vállalatot bíztak meg, és a cél, hogy azonosítani tudják azokat a szakaszokat, ahol leginkább szükség van felújításra. Ehhez egy több, mint hétszázmillió forintnak megfelelő keretet különítettek el, és közreműködnek a helyi útkezelő vállalatok is.

Első körben 150 ezer kilométernyi közutat és további 35 ezer kilométernyi kerékpárutat szeretnének vizsgálni. Ekkora úthálózat hatékony elemzéséhet elképesztő mennyiségű adatra van szükség. Arról nincs információ, hogy pontosan milyen eszközökkel rögzítettek ennyi képet, de azt lehet tudni, hogy 146 millió HD kép alapján fog dolgozni a mesterséges intelligencia. Ha csak 0,2 megabájttal számolunk képenként, még úgy is durván 30 terrabájt adatból kell kihámoznia a lényeget az algoritmusnak.