Hivatalos: szövetkezik a Toyota és Suzuki

2019.08.29. 13:51

Már év elején lehetett tudni a Suzuki és a Toyota között formálódó együttműködésről, de most hivatalosan is megerősítették a részleteket. A két vállalat bevásárolt a másik részvényeiből, megosztják a már létező technológiájukat és közösen fejlesztenek.

toyota suzuki

A két fél méretkülönbségét jól szemlélteti, hogy míg a Toyota 910 millió dollárért 4,96 százaléknyi részesedéshez jutott a Suzukiban, addig a másik irányban 452 millió csupán 0,2 százalékot jelentett. Persze ez lényegében csak formaság, az együttműködés sokkal inkább a fejlesztési költségek alacsonyan tartásáról szól.

suzuki rav4

A két vállalat közös közleménye szerint az átalakulóban lévő autóipar kihívásaira szeretnének közösen választ találni és új piacokra belépni, miközben megmaradnak vetélytársak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Suzuki felhasználhatja a Toyota előrehaladott fejlesztéseit a hibrid és elektromos hajtások terén, míg a Suzuki által fejlesztett modern motorokat a Toyota építheti majd be kis és kompakt autóiba. Ezen felül közösen fejlesztik az önvezető technológiájukat, így mind a két gyártó irdatlan költségeket spórol meg.