Megvillantották az új Fisker villanyautót

2019.10.31. 17:03

A Fisker Karma a kezdetekkor a Tesla Model S egyetlen komoly alternatívájának tűnt, de a holland formatervező cége csődbe ment, mielőtt felfuttathatta volna a termelést. Most újra próbálkozik, méghozzá egy 40 ezer dolláros elektromos szabadidő-autóval.

Egyelőre csak néhány adatot és kedvcsináló képet közöltek az Ocean nevű járműről. Kiderült például, hogy 80 kWh-s akkucsomagot építenek bele, a hatótávja 400 km körül várható, a tetejét kirakták napelemekkel, és a hossza 4,64 méter lesz.

Fisker emellett elmondta azt is, hogy kifejezetten lényeges szempont volt a tervezéskor az újrahasznosítható belső tér tágas volta, ugyanakkor ők nem alakítottak ki csomagteret az autó orrában, mint a Tesla.

A valódi bemutató azért még odébb van: a tervek szerint novemberben bemutatják az autóhoz tartozó mobiltelefonos appot, amely egyebek közt ahhoz kell majd, hogy valaki megrendelhesse a járművet. Az Ocean valódi premierjét azonban 2020 január 4-én tartják, akkorra várható, hogy az újdonsággal kapcsolatos minden fontosabb információ nyilvánossá válik.

Az Ocean nem néz ki rosszul, de nehéz elhessegetni a gondolatot, hogy Henrik Fisker hatalmas lehetőséget hagyott ki: míg korábban a Tesla vetélytársa lehetett volna, mostanra a nagy autógyárak is elkezdték piacra dobni saját elektromos modelljeiket, és a Fiskernek egy, a fizetőképes kereslethez képest nagyon zsúfolt piacon kell majd helyt állnia.