Börtön járhat Németországban a baleseteket fotózóknak

2019.11.16. 14:53

Nem elég a pénzbírság, börtönbüntetést szeretne a német kormány a baleseteket fotózóknak, videózóknak. A német autópályákon általános jelenség az effajta tunkolás, amit már most is büntetnek, de ha a parlament is elfogadja a kormány javaslatát, a jövőben akár két év börtön is járhat egy ilyenért.

ntn

Egy ideje már mindenféle kampányokkal próbálkoznak Németországban, hogy megértessék mindenkivel: nincs rendben, ha egy roncs mellett elhaladva odafotóz az ember. Azon túl, hogy erősen személyiségi jogokat és/vagy kegyeletet sértő húzás, a mentést és a forgalmat is érezhetően akadályozza, ha a sofőrök vagy az autóban ülők egy terelésnél a fényképezéssel vannak elfoglalva ahelyett, hogy a gyors elhaladással segítenék a forgalmat.

Tavaly már híre ment olyan ellenőrzésnek, ahol ezért pénzbírságot osztogattak a hatóságok. Jelenleg ez szabálysértésnek számít és legfeljebb ezer eurós bírság jár érte. Ezt szigorítanák meg a jövőben. A német kormány javaslata szerint az elhunytak ilyen helyzetben fotózását bűncselekményként kéne kezelni a jövőben, így akár két év szabadságvesztés is járhatna ezért. A parlamenten múlik, hogy elfogadják e a javaslatot.