Az Aston Martiné a leggyorsabb tetejű sportkocsi

2020.02.12. 16:01

Az Aston Martin anyagi gondjainak egyik forrása, hogy a Vantage kupé messze nem bizonyult olyan népszerűnek, mint azt eredetileg várták. Most azonban újra van remény, a vászontetős Vantage-nek köszönhetően.

A Vantage nyitott változata műszakilag alig különbözik a kupétól: ugyanaz a 4 literes, 510 lóerős V8-as AMG motor hajtja, és mivel a vászontető kifejezetten könnyű, a két autó közt csupán 60 kg a különbség a szükséges plusz merevítések miatt. Így a Roadster 3,7 másodperc alatt érheti el a 96 km/h-t, két tizeddel lassabban, mint a zárt változat, a végsebessége pedig 306 km/h.

Talán ennél is lényegesebb adat, hogy a vászontető a gyáriak szerint a ma kapható leggyorsabb működésű szerkezet. Állítólag hét másodpercen belül nyílik vagy csukódik, és erre nem csak álló helyzetben képes: 50 km/h alatt menet közben is működik. A vászontető persze a csomagtérből is elvesz, ebben az esetben nem is keveset. A kupéhoz képest 150 liter hiányzik, így 200 liternyi tér marad, ami az Aston Martin szerint egy golftáskának azért elegendő lesz.

A gyártás a második negyedévben indul, azaz az idei kabriószezonban már kapható lesz a Vantage Roadster. Egy-egy példányért 126 950 angol fontot kérnek majd, ami valamivel több, mint 51 millió forintnak felel meg. Ám egyértelműen arra számítanak, hogy ez a változat drámaian megnöveli majd a Vantage eladásokat, amelyek tavaly Európában alig haladták meg az ezret.