Leállt a Jaguar I-Pace gyártása

2020.02.12. 12:03

Úgy tűnik, hogy egyetlen beszállító is képes komolyan megfogni az európai villanyautó-gyártást: pillanatnyilag az LG Chem lengyel akkumulátorgyára látszik a szűk keresztmetszetnek. Emiatt szünetel a Jaguar I-Pace előállítása is.

Európában egyre több gyártó készít elektromos autókat, de ezek egy jelentős része ugyanonnan kapja az akkumulátorokat: az LG Chem Wroclawban működő üzeméből. Az Audi, a Jaguar Land Rover és a Mercedes is a kliensek közé tartozik, és úgy tűnik, mindhárom gyártónak gondot okoz az akkumulátorgyár. Korábban a Mercedes is jelezte, hogy az EQC 2019-es gyártása a kérdéses üzem szállítási nehézségei miatt maradt el a tervezett mennyiségtől.

A Jaguar már korábban igyekezett megoldani a problémát – megrendeltek 5 GWh-nyi akkumulátort a Samsung SDI-től – de az új forrás használatához át kell tervezni az I-Pace akkumulátorát. A Samsung ugyanis hengeres cellákat alkalmaz – konkrétan 21700-as méretűeket – míg az LG Chem rugalmas műanyag tokozású cellákból építkezik lengyelországi gyárában.