Áll az autógyártás Olaszországban

2020.03.15. 12:51

Gyakorlatilag a teljes olasz autógyártás leállt a napokban a COVID-19 koronavírus miatt. Utolsóként a Ferrari jelentette, hogy felfüggesztik a munkát a járvány hatására.

ohojn

Európában jelenleg nincs koronavírussal fertőzöttebb ország Olaszországnál. A kedd óta bezárkózott Olaszországban lényegében csak kórházba, patikába, élelmiszerboltokba és bizonyos munkahelyekre mehetnek az emberek, bár utóbbiból is egyre több zár be, ahogy azt a helyi autógyártók példái is mutatják. Amíg az év elején amiatt panaszkodtak az európai autógyártók, hogy a kínai járványhelyzet miatt akadozik az ellátottságuk a keleti beszállítók felől, most egymás után jelentik be, hogy leállítják a termelést és bezárják a gyárkapukat.

Szerdán a Fiat-Chrysler (FCA) jelentette be, hogy négy üzemében leállítja a termelést a járvány miatt. Nem sokkal később ugyanígy tett a Lamborghini is. Nekik annyiban relatív könnyű lesz átvészelni egy rövidebb leállást, hogy a kínai bezárkózás miatt az év elején rengeteg megrendelésük maradt el. Ezek után nem meglepő, hogy a sorban utolsóként, szombaton a Ferrari is hasonló bejelentést tett arról, hogy március végéig leállítják a gyártást. Az olasz beszállítóknál sem jó a helyzet, a Brembo olasz gyártása például teljesen leáll hétfőtől, de a Pirelli otthoni gyártása is csökkentett módon folyik.

khb

Valamennyi autógyártónál kéthetes leállással számolnak, bár ez a járványhelyzettől függően lehet hosszabb is. Az olasz kormány amúgy a termelő üzemeket nem kötelezte bezárásra, azok fenntartóira bízta, hogy döntsenek a működésükről.