Csődközelben a Hertz autókölcsönző

2020.05.07. 12:43

Az autókölcsönző óriáscégnek néhány héten belül meg kell egyeznie a hitelezőivel, vagy elkerülhetetlen a csődvédelem. A jelenlegi helyzetben ugyanis szinte teljesen megszűntek a kölcsönző bevételei, miközben 17 milliárd dolláros hitelállománnyal rendelkezik.

hertzrentacar

A cég április vége óta nem fizeti a hitelei törlesztését, és azóta az egy hetes türelmi idő is lejárt, de a hitelezőktől május 22-éig kapott haladékot a cég, hogy új, fenntarthatóbb pénzügyi tervet állítson össze. Ez nyilván elbocsátásokat, és egyéb megszorításokat jelent majd, de esélyt ad a Hertz számára, hogy elkerülje a csődeljárást.

Amerikában azért is tartanak az egyik legnagyobb autókölcsönző hálózat csődjétől, mert egy esetleges csődeljárás esetében valószínűleg piacra kellene dobniuk az 570 ezer bérautó nagy részét, méghozzá nyomott áron, ami viszont a használtautó-piacot tehetné tönkre.

A Hertz egyébként nem a koronavírus-járvány miatt került bajba: tavaly 58 millió, 2018-ban pedig 225 millió dollár veszteséggel működött a cég, ám a nemzetközi, és az amerikai belföldi turizmus teljes leállása most hetek alatt nagyságrendeket rontott a cég pénzügyi mérlegén.