BMW X5-rivális jön a Toyotától?

2020.05.11. 17:16

A Toyota Highlander eddig csak Észak-Amerikában, Ausztráliában és Oroszországban volt kapható, de úgy néz ki, 2021-ben Európában is bevezetik.

Nem ez a Toyota első hasonló húzása: tavaly visszahozták Európába a Camry szedánt, alighanem abban a reményben, hogy a hibrid hajtású modellel megszerezhetik a korábban dízelmotoros modellek uralta céges flottavásárlások egy részét. Nem tudni, hogy ez a terv mennyire válik be – a tavaly eladott 7640 autó nem sok, de a 2019-ben a piaci bevezetés még épp csak elkezdődött – viszont úgy hallani, a Highlanderrel is belevágnak az európai kalandba.

A gondolatmenet itt is hasonló lehet, legalábbis erre utal, hogy a pletykák szerint a Highlanderből is csak a hibrid változat érkezik Európába. A 4,95 méter hosszú, nagy testű hobbitrerpjáró Amerikában forgalmazott változatába 2,5 literes négyhengeres benzinmotor és a Toyota bevált öntöltő hibrid hajtása kerül, 244 lóerős rendszerteljesítménnyel, és 6,6 literes névleges fogyasztással 100 km-en.

A Highlander bizonyos mértékig helyettesítheti a buszlimuzint is a Toyota európai kínálatában, mivel három üléssorral is készül, két üléssort használva pedig 658 literes csomagteret kínál.

A típus, amellett, hogy új kategóriát nyit meg a vállalat számára, illeszkedik az utóbbi évek stratégiájához is, amely tejes egészében a hibrid modellekre helyezte a hangsúlyt. Ilyenekből teljes palettára valót csak a Toyota kínál, és úgy néz ki, a dízelmotorokkal kapcsolatos bizalomvesztés meg is hozta a cég számára a régóta hiába várt növekedést – nem csoda, hogy a kínálat bővítését tervezik.