Telefonnal is nyithatók lesznek az autók

2020.06.23. 10:13

Az idei Apple Worldwide Developer Conference egyik újdonsága a frissített Carplay rendszer volt, amely egyebek közt lehetővé teszi, hogy az Iphone telefonok újabb változatait BMW kulcsként használják.

A Carkey elnevezésű funkció egyelőre csak a frissített 5-ös BMW-kkel működik, de a július 1. után gyártott 2-es, 3-as, 4-es, 6-os, 8-as, X5, X6, X7 és Z4 típusokba is az új szoftver kerül, amely támogatja ezt a funkciót. Telefon-oldalról az egyetlen feltétel, hogy az aktuális, 13-as (vagy a most bejelentett 14-es) verziószámú operációs rendszeren fusson a Carplay.

A megoldás hasonlóan működik, mint a legtöbb kulcs nélküli rendszer: a telefon közelségére nyithatóvá válnak az ajtók, és a drót nélküli töltőre helyezve indíthatóvá válik az autó. Az óriási különbség, hogy a telefonnal távolról is fel lehet hatalmazni bárkit az Imessage rendszer segítségével az autó használatára, nem kell személyesen átadni a kulcsot. Az Apple szerint jövőre további gyártók további modelljeivel is használható lesz a funkció.

Ugyanakkor nem ez a Carplay egyetlen új funkciója: az Apple Maps-be bekerültek az elektromos töltőpontok koordinátái, és egy új útvonaltervező, az EV Routing, amely úgy tervezi az útvonalat, hogy az elektromos autó töltésére út közben legyen lehetőség. Az app állítólag arra is képes, az időjárási és a domborzati viszonyokat is figyelembe vegye az útvonal megtervezésénél, valamint ha az autó támogatja, az akkumulátor töltési szintjét is. Az első autó, amely kompatibilis lesz az EV Routinggal, állítólag a BMW i4 típusa lesz, de ezen a téren nem csak a BMW-vel, a Forddal is együttműködik az Apple.

Emellett a villanyautós útvonaltervezés, mint új app-kategória is megjelenik a Carplay-en futtatható programok között, így az autógyártók maguk is fejleszthetnek ilyen alkalmazást az Iphone autós alkalmazására.