Kidobja a Ferrari motorokat a Maserati

2020.06.26. 14:35

A Maserati eddig a Ferrarinál gyártatta a motorjai zömét, de amióta a Ferrari kivált a Fiat csoportból, és önállósodott, sejthető volt, hogy ez nem maradhat így hosszabb távon. Most a Fiat házon belül váltja ki a Ferrari motorokat, egy V6-os és egy négyhengeres benzinmotorról hallani.

Bár sok részlet még nem világos, több mint valószínű, hogy az új Maserati új csúcsmotorja az Alfa Romeo Giulia QV-ből ismert hathengeres turbómotor származékai lesznek. Ez 510 és 540 lóerős változatokban létezett eddig, a Maserati viszont újabb fejlesztésű kiviteleket kap, az erősebb 550, a gyengébb 530 lóerős lesz. Ebbe állítólag a Mahle által fejlesztett, és a Ferrari F1-es motorjaiban használt, Turbulent Jet Injection nevű megoldást használják majd, amely ultraszegény keverékes üzemet tesz lehetővé, javítva a motor hatásfokát, és csökkentve a károsanyag-kibocsátás mértékét.

Ha minden igaz, a korábban már beharangozott MC20 sportkocsiban bukkan fel először az új Maserati motor, de a Quattroporte és Ghibli modellekbe is beépítik a későbbiekben. Állítólag a Ghiblibe emellett a szintén az Alfa Giuliából ismerős kétliteres négyhengeres turbós benzinmotor egy változata is bekerül majd, valószínűleg a jelenlegi 280 lóerőnél nagyobb teljesítménnyel.