Ez a világ legkeményebb busza!

2020.07.31. 06:05

Még 2016-ban alapította egy ukrán házaspár (Vahtang Dzsukasvili és Julija Homics) a Torsus startup céget, amelynek a központja Prágában, az összeszerelő üzeme pedig Szlovákiában található. Az alapítók szerint egyszerű oka van annak, hogy nem Ukrajnában hozták létre a céget: Ukrajna nem EU-tagállam, így egyszerűbb az autóbuszok értékesítése nemcsak az Európai Unióban, de más országokban is. Egyébként a Torsus buszai az első olyan terepjáró autóbuszok az Unióban, amelyek EU-s típusbizonyítványt kaptak.

Dzsukasvili szerint a legtöbb autóbusz városokban vagy városok között közlekedik, jó minőségű utakon. Megfigyelései és korábbi munkái alapján arra a következtetésre jutott, hogy például a külszíni bányákhoz vagy a nagy területű erdőirtásokhoz több terepjáróval, vagy pickuppal viszik ki a munkásokat. Mi lenne, ha ezekre a nehezen megközelíthető munkaterületekre egyetlen nagyobb járművel vinnék ki az embereket, így egyszerre akár 20-30 munkást is célba juttatva? Erre a gondolatmenetre alapozta cégének filozófiáját.

Mégis mit tudnak a Torsus buszai? Első körben két modell gyártását kezdték meg a szlovákiai üzemben: a nagyobb Praetorian és a kisebb Terrastorm típusokét. Mindkét járművet MAN-alapokra építik, a Praetorian a TGM 4x4-es, 8 méteres alvázára, a Terrastorm pedig a TGE, szintén 4x4-es kisáruszállító alvázára épül.

A 8,7 méter hosszú, maximum 13,4 tonna súlyú Praetorian többféle motorral, Euro III-as besorolástól Euro VI-ig rendelhető, maximálisan 290 lóerőig. Többféle üléskiosztással, maximum 37+1 üléssel, akár ötpontos biztonsági övekkel szerelve rendelhető. A hat méter hosszú Terrastorm a Volkswagen-csoport 2,0 literes TDI motorjával érhető el, ezek 140 és 176 lóerő közöttiek lehetnek. A Terrastormba maximum 20 ülést kérhető. Többféle váltó és futómű rendelhető mindkét típushoz, ezek mind a német ZF termékei. Természetesen a gumiabroncsok típusát is a vevőre bízza a Torsus, ezek lehetnek nehéz terepre valók és országúti/terepesek is. Összeszámolni és felsorolni is nehéz, hogy a két jármű hányféle kivitelben és mennyi extrával rendelhető. A Preatorian és a Terrastorm is lehet: katonai, mentő, bányász, mobil parancsnoki, lakókocsi, evakuáló vagy mondjuk áruszállító kialakítású. De vásárolhatunk teljesen üres buszt is, amit később berendezhetünk saját ízlésünknek megfelelően. Kérhetünk a Torsus buszunkra például csörlőket, extra (három centis) hőszigetelést, vegyi- és sugárzás elleni védelmet, kőfelverődés-álló fényezést, csúszásgátló, vegyianyag-álló belső burkolatokat, tetőcsomagtartót, plusz lámpákat... és még sorolhatnánk. A vásárló teljes mértékben a saját igényeire szabhatja a Torsus buszát.

A járműveik alapárát – a szokásostól eltérően – nem rejti véka alá a gyártó. Egy alap Praetorian 166 ezer euró, azaz körülbelül 49 millió forint, a Terrastormé 57 ezer euró, ami nagyjából 20 millió forintnak felel meg. Hogy Dzsukasviliéknek valóban sikerült-e egy létező piaci rést betömnie a 4x4-es offroad buszaikkal, az néhány év múlva kiderül, az azonban bizonyos, hogy óriási az érdeklődés a járműveik iránt, amit a Volkswagen konszern is felkarolt, így már nemcsak Európában, hanem Afrikában, Dél-Amerikában és Ausztráliában is megvásárolhatóak a Torsus buszai.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.