Tizenegy éve először veszteséges a BMW

2020.08.05. 13:57

A BMW-vel 2009 óta nem fordult elő, hogy veszteséget hozott volna egy negyedévük. Akkor egy gazdasági világválság, most egy világjárvány kellett hozzá, hogy ez bekövetkezzen.

bmw

Azt nem tudni, hogy szerencsétlen véletlen, vagy esetlen tréfálkozás a könyvelésről, hogy épp sátáni 666 millió eurót ad ki a cég adózás előtti vesztesége, de az összeg egy BMW méretű cég számára mindenképp igen fájdalmas lehet. A tavalyi 2,2 milliárdos negyedéves nyereséghez képest mindenképp rosszul néz ki, viszont az oka legalább egyértelműen átmeneti: a tavaszi teljes leállás, és a piac lassú éledése miatt a kereslet drámai visszaesést mutatott, ami az autóiparnak általában is jelenős veszteségeket hozott. A BMW még viszonylag jól megúszta az április és június közti időszakot, a VW csoport ugyanebben a periódusban 2,4 milliárd eurót veszített.

A BMW vezetése a második félévre természetesen sokkal jobb eredményeket vár, annak ellenére, hogy a világ egyes részein még mindig tombol a koronavírus-járvány: Oliver Zipse vezérigazgató 0 és 3% közé várja a cég nyereség-arányát 2020 fennmaradó részére, azaz további veszteségekre nem számít.