Új villanyautó-márkát alapít a Hyundai

2020.08.10. 10:36

Az Ioniq név eddig egyetlen Hyundai modellt jelölt, ám ez hamarosan megváltozik: a jövő év elejétől elkezdenek önálló villanyautó-márkát építeni ezen a néven.

A márkán belül az egyes típusokat számok jelölik majd, a legelső ilyen típus az Ioniq 5 lesz, egy terepjárós arányú típus, a tavaly ősszel bemutatott 45 tanulmány szériaváltozata. Ezt az ígéretek szerint 2021 elején láthatjuk először. A második modell az Ioniq 6 lesz, a Prophecy tanulmányon alapuló sportos vonalvezetésű négyajtós személyautó, amely 2022-ben mutatkozik be. A harmadik modellről, az Ioniq 7-ről egyelőre csak annyit tudunk, hogy nagy, luxusterepjáró-jellegű autó lesz, és 2024-ben tervezik bemutatni.

A három Ioniq típus közös pontja, hogy a egységes E-GMP jelzésű villanyautó-alapokra épülnek, amely a gyártó szerint jelentős hatótávot és gyors tölthetőséget biztosít majd. Ugyanakkor úgy tűnik, az új márkajelzést kifejezetten drága típusoknak tartogatják, így valószínű, hogy a Hyundai és Kia márkanéven forgalmazott elektromos modelleken egyelőre nem változtatnak.

Egyelőre nem tudni, hogy a 2016 óta piacon levő Ioniq típussal, amely jelenleg hibrid és elektromos autóként is kapható, mi a terv. Nem kizárt, hogy jövőre, mire a név márkaként való alkalmazását elkezdik, ez már nem lesz kapható – bár ez kifejezetten korai nyugdíjazás lenne – de az is elképzelhető, hogy néhány éven át egymás mellett fut majd az Ioniq típus, és az azonos nevű autómárka.