Már kituningoltatható a sebességkorlátozás a Volvókból

2020.10.19. 11:58

Ahogy a gyáriak korábban megígérték, az újabb Volvókkal már nem lehet 180 km/h feletti sebességet elérni, hiába akadnak 300 lóerő feletti modellek a kínálatban. Ám mostanra elkészültek az első tuningcsomagok, amelyekkel visszaállítható a magasabb végsebesség.

heicovolvo 2020

Egy német Volvo-specialista, a Heico Sportiv vállalja a gyári korlátozás kiiktatását, első körben az erősebb Volvo modellekből. Az XC40-esek esetében 1112 eurót kérnek a benzines, és 1198 eurót a dízelmotoros változatok korlátozásmentesítéséért. Ugyanez a 60-as sorozatnál 1284 illetve 1370 euróba kerül, a 90-eseknél pedig 1456 eurót kérnek a beavatkozásért a benzines- és dízelmotoros modellek esetében, és 1543 euróba kerül a korlátozás kiütése a hibrid változatok esetében.

A Heico egyelőre csak az erősebb modellváltozatok esetében vállalja a sebességtuningot, így ennek minden esetben elég látványos eredménye van: a 210 és 250 km/h közötti tartomány válik elérhetővé a Volvókkal.

Az érdekes kérdés persze nem az, hogy lehetséges-e a korlátozás megszüntetése technikailag – nyilván az, hiszen korábban ugyanezeket a Volvókat kínálták korlátozás nélkül is – hanem hogy kié lesz a jogi felelősség. A beavatkozás kapcsán a Heico ugyan 60 hónapos garanciát vállal, de nyilván csak az általa módosított alkatrészekre. Ugyanakkor a Volvo mondhatja egy 180 km/h feletti tempónál bekövetkezett komolyabb, műszaki hiba okozta baleset kapcsán, hogy a felelősség a nem rendeltetésszerű használat miatt már nem az övé, magyarul így is rizikós a korlátozás eltávolíttatása.