Audi öthengeressel erősíthet a Cupra

2020.10.20. 14:20 Módosítva: 2020.10.20. 14:20

Eddig úgy tűnt, az Audi is csak néhány válogatott modellben alkalmazza turbós öthengeresét, és nem engedi, hogy más márkák is használják, de a legújabb pletykák szerint a Cuprával mégis kivételt tesznek.

Állítólag az első önálló Cupra modell, a Formentor kaphatja meg elsőként az Audin kívül a 400 lóerős öthengerest, amely jelenleg a VW csoport legerősebb, keresztben beépíthető motorja. Ezzel a Cupra Formentor a korábbi szándékoknak megfelelően menetdinamikában is kiemelkedhet az Európában kapható tömeggyártmányok közül.

Német lapértesülések szerint azért is meglepő a hír, mert korábban úgy nézett ki, az aktuális Golf R változatába is az öthengerest építették volna, de az Audi vezetői az utolsó pillanatban megvétózták a tervet, mondván, hogy az öthengeresnek Audi specialitásnak kell maradnia.

Az ok egyébként valószínűleg az, hogy a kétliteres négyhengeres turbómotorban nincs már sok tartalék a jelenlegi legerősebb, 310 lóerős változathoz képest, ezzel viszont a Formentor még mindig messze van attól, hogy a kompakt SUV kategória legerősebb modelljeivel versenyezhessen. A Mercedes-AMG GLA 45 S-be például 421 lóerős turbómotort építenek, és ezzel a Volkswagen csoporton belül tényleg csak az Audi öthengerese lehet versenyképes.